In Djuren

DJUREN PÅ GÅRDEN

FJÄLLKOR

Hos oss på Kastellets Gård finns i skrivande stund (2021-02-04) fyra kor, två kvigor och fyra unga kvigor som kom under förra vintern/våren dvs förra årets kalvar. Kossorna är fjällkor och går ute i hagarna här i Länna naturreservat från april/maj till oktober och gör er till att landskapet är öppet och bidrar till den biologiska mångfalden. Fjällnära boskap tillhör svensk lantras och är utrotningshotade.

HÖNS

Hönsen här på gården är en blandning av olika raser. Man kan väl säga att de grundar sig i att vi tycker att det är så fantastiskt att de finns hönsraser som kan lägga ägg i andra färger än de vi är vana att se i mataffären. Sen så har vi också vissa hönsraser för att de är så vackra (ex Wyandotte) och våra små söta silkeshönor. Vi har en svart Bohusläns svarthöna och ett gäng blandisar av Hedemora, dessa båda tillhör svenska lantraser.

KANINER

På Kastellets Gård har vi två Lejonhuvade kaniner, sötaste kaninrasen vi känner till.

BIN

I ett samarbete med en erfaren biodlare så har vi sedan våren 2020 tre kupor här på gården.

KATTER & HUNDAR

Såklart måste det ju finnas några katter och vakthundar på gården också.