In Djuren

DJUREN PÅ GÅRDEN

FJÄLLKOR

Hos oss på Kastellets Gård finns i skrivande stund (2021-02-04) fyra kor, två kvigor och fyra unga kvigor som kom under förra vintern/våren dvs förra årets kalvar. Kossorna är fjällkor och går ute i hagarna här i Länna naturreservat från april/maj till oktober och gör er till att landskapet är öppet och bidrar till den biologiska mångfalden. Fjällnära boskap tillhör svensk lantras och är utrotningshotade.

FÅR

Sen hösten 2021 har vi ett litet gäng inackorderade får här på gården. De är av rasen Åsenfår, Svensk lantras precis som våra fjällkor. Får är duktiga betesdjur och är ett bra komplement till kor och getter som landskapsvårdare.

HÖNS

Hönsen här på gården är en blandning av olika raser. Man kan väl säga att de grundar sig i att vi tycker att det är så fantastiskt att de finns hönsraser som kan lägga ägg i andra färger än de vi är vana att se i mataffären. Sen så har vi också vissa hönsraser för att de är så vackra (ex Wyandotte) och våra små söta silkeshönor. Vi har en svart Bohusläns svarthöna och ett gäng blandisar av Hedemora, dessa båda tillhör svenska lantraser.

VAKTLAR

Vi har ett litet gäng vaktlar som ger fantastiskt vackra små ägg. Vaktlar är små marklevande fåglar som helst håller sig gömda. Dem blir vuxna och börjar lägga ägg redan efter några veckor. Japanska vaktlar är den ras vi har, det finns även andra raser. Förutom att vaktlar ger ägg som anses exklusiva så ska även köttet vara en riktig delikatess.

KANINER

På Kastellets Gård har vi två Lejonhuvade kaniner, sötaste kaninrasen vi känner till.

Mirella och Hasse heter våra två kaniner.

BIN

I ett samarbete med en erfaren biodlare så har vi sedan våren 2020 tre kupor här på gården. Vi är med så ofta vi kan i hela biodlingsprocessen. Väldigt spännande för både barn och vuxna att inspektera hur samhällena mår men höjdpunkten är ändå att slunga honungen.

KATTER & HUNDAR

Såklart måste det ju finnas några katter och vakthundar på en gård också.